A310 täyttää tänä vuonna 50 vuotta sen kunniaksi hieman juttua kyseisestä mallista.
Geneven Motor Showssa 1971 esiteltiin Alpine A310, jonka tarkoitus oli toimia A110:n seuraajana kilparadoilla mutta tarjota myös enemmän tilaa, mukavuutta ja käytännöllisyyttä käyttöautona. A110 oli suunniteltu vain kilpakäyttöön.
Moottorina oli 1.6 litran 17 TS:n nelisylinterinen Gordinin kone, joka tarjosi 93 kW (125 hv:tä) (tarkkaan ottaen osasta löytyy R12 Gordinin ja osasta R16 TX:n kone). Muotoilusta vastasi itse Jean Rédélé.
Pyrkimyksenä oli jatkaa A110:n hyvää menestystä ralleissa mutta valitettavasti A310 varustettiin siihen nähden alitehoisella moottorilla ja menestystä ei tullut odotetusti. Katukäytössä auto kyllä pärjäsi hienosti.
A310
Tätä mallia tehtiin vuosina 1971 – 1976 ja mallin tunnistaa helposti keulasta, jossa on ajovaloja koko keulan leveydeltä. Perusrakenteena on putkirunko ja sen päällä lasikuitukori eli auto on kyllä kokoisekseen kevyt mutta painavampi kuin edeltäjänsä, mikä varmaan vaikutti rallimenestykseen.
Moottori on takana, tehden autosta hieman takapainoisen. Näitä tehtiin käsityönä kaikkiaan 2340 kappaletta, joten ei ihme, että niitä näkee todella harvoin.
Alla olevissa neljässä kuvassa on ryhmän 4 kilpaversio vuodelta 1976. Verrattuna ensimmäisiin malleihin tässä ilmanottoaukot ovat lähempän keulaa. Ensimmäisen kuvan auton historista ei ole tietoa mutta olmen viimeisen kuvan auto on osallistunut Norsunluurannikon ja Portugalin ralliin (kuskina Jean Ragnotti) ja tullut kolmanneksi Korsikan rallissa 1976. Viimeisestä kuvasta näkyy hyvin ryhmän 4 muhkeat levitykset.
A310 V6
1976 muotoilija Robert Opron päivitti A310:n muotoja ja samalla päivitettiin myös moottori 2,7 litran V-koneeksi, joka tarjosi potkua 110 kW (150 hv:tä). Alkuperäisen suunnitelman mukaan PRV-kone olisi ollut käytössä heti alusta alkaen, mutta koneen suunnittelu oli viivästynyt niin paljon, että se saatiin käyttöön vasta tässä vaiheessa. Tämän mallin kutsumanimeksi tuli A310 V6.
Ajovalojen määrä tippui neljään ja taakse tuli kuminen spoileri. Uusi malli myi tuplasti edellisiin verrattuna, vaikka ei saavuttanut muualla Euroopassa samanlaista suosiota kuin kilpailijansa (Porsche 911). Tällä mallilla kuitenkin onnistuttiin voittamaan Ranskan mestaruus 1977!
Tuo voitto oli pitkään viimeisin Alpinella saavutettu Ranskan mestaruus, sillä vasta vuonna 2020 uusi A110 onnistui samassa tempussa.
Seuraavien neljän kuvan valkoinen A310 on vuosimallia 1978 ja oli esillä Retromobile tapahtumassa 2017. Auto edustaa hienosti alkuperäistä ulkoasua! Nauttikaa kauniista linjoista.
Seuraavat kaksi kuvaa paljastavat alustan rakenteen. Kyseessä on Jukka Eskelisen A310, joka oli näytillä osina Lahden torilla eräässä tapahtumassa. Auto on valkoinen ja vuosimallia 1978 eli vastaava kuin yläpuolella oleva Retrossa kuvattu malli. Kuten kuvien perusteella saattaa arvata, niin auto entisöity todella taidokkaasti.
1981 tehtiin päivityksiä alustaan ottamalla käyttöön R5 Turbon kanssa sama jousitus ja pyöränripustus. Renkaiden pulttijako vaihtui kolmesta neljään ja tehokkaammat jarrut saatiin niin ikään R5 Turbosta. 5-vaihdetta tuli vaikioksi. Korissa uutuutena oli "integroidut" puskurit, eli koko korin alaosa pyöränaukosta lähtien on puskuria, sekä hieman muhkeammat pyöränaukkojen levitykset. Muutokset paransivat ajomukavuutta ja vakautta. Kuten edeltäjänsä, niin myös A310 on nautinnollinen ajettava mutkaisella pikkutiellä.
Tässä yhteydessä myös nimeäminen muuttui, sillä tätä ennen kyse oli Alpine Renaultista ja tämän jälkeen Renault Alpinesta. Dieppen Alpine tehdas siirtyi Renaultin hallintaan ja on sen jälkeen vastannut Renaultin urheilullisten mallien tekemisestä.
Kuvan keltainen A310 V6 edustaa mallia ennen kasvojenkohotusta ja sen voi tunnistaa keulan kumispoilerista. Punainen edustaa sitten 1981 versiota. Tosin siinä oleva takaspoileri ei ole alkuperäinen vaan Fleishmannin korisarjaa A310:lle, jota tosin oli asennettu kattoluukun kanssa valmiiksi joissain myymälöissä. Vanteet eivät ole alkuperäiset vaan erikseen tehdyt, koska TRX renkaita on ollut hankala saada (ainakaan järkevään hintaan). Vertailua hankaloittaa myös se, että keltaisessa mallissa on levikesarja.
1983 tehtiin vielä yksi päivitys ja lisättiin spoilereita Ryhmän 4 kilpamallien inspiroimina, sillä ryhmän 4 kilpamallit olivat suosittuja Ranskan kilpasarjassa. Tehoa saatiin lisää kolmannen kaasuttimen myötä 193 hv:tä. Tämän version kutsumanimi oli V6 GT Pack (huom. GTA on sitten oma autonsa). Samaa korisarjaa asennettiin myös uutena sekä jälkikäteen tavallisiin 150 hv malleihinkin, joten GT-mallia ei suoraan voi erottaa ulkonäöltään. Vanteina GT:ssä käytettiin moniosaisia koottavia vanteita.
Vuosina 1976 -1984 valmistettiin 9276 autoa, joka teki A310:stä myydyimmän Alpine mallin.
Tässä on hyvä esimerkki ratakäyttöön otetusta A310 V6 mallista. Tuolla pääsee hajoittelemaan rata-ajamista, jos on valmis pulittamaan riittävästi euroja.
A310:iä näkee välillä näyttelyissä mutta myös harrastajien kokoontumisissa.
Kannattaa käydä katsomassa myös A310:iin liittyvät pienoismalliesittelyt:
Alpine A310 Monte Carlo 1976
Alpine A310 ralli
Alpine A310 1981
Alpine A310 V6 GT